Go Extreme

Kunsthal Aarhus har fået muligheden for at realisere et kunstprojekt af hidtil usete dimensioner: En transformation med en serie totalinstallationer. Med idéen til kunstprojektet Go Extreme har projektleder Peter Ole Pedersen og Kunsthal Aarhus vundet Udstillingsprisen Vision 2019. I kunstprojektet vil kunstnere udforske krop og sind i ekstreme sportspræstationer. Udstillingsprisen Vision uddeles af Bikubenfonden, og sammen med prisen modtager Kunsthal Aarhus 5 mio. kr. til at realisere projektet, der kan opleves fra midten af 2021.

Ekstremsport er et vildt og vidtfavnende univers, som både byder på dyb spiritualitet og dedikeret indlevelse, men også kamp og total udmattelse. Det handler om krop og sind, og hvad den menneskelige fysik er i stand til under ekstreme forhold og radikale udfordringer. Det er dette spændende felt, Kunsthal Aarhus undersøger med Go Extreme. Projektet tager afsæt, der hvor billedkunst og ekstremsport mødes, og ud over kunsthallen inddrages Aarhus’ byrum til publikums møder med blandt andet BASE jumping og Mixed Martial Arts (MMA).

Go Extreme omdanner hele Kunsthal Aarhus til én stor totalinstallation. Indenfor inviteres kunstnere til at skabe tre totale ruminstallationer under titlerne Extreme Fitness, The Arena og Bodies and Beyond. Udstillingsdelene fokuserer på alt fra kampsport, triatlon, bodybuilding og E-sport og giver publikum mulighed for blandt at kæmpe i en Mixed Martial Arts arena, få udskiftet deres egen krop med en avatar i den virtuelle verden og prøve kræfter med ekstremernes fitnesscenter.

Juryens motivation

Juryen har valgt Go Extreme, en udstillingsidé, hvor kunstnere udforsker krop og sind i ekstreme sportspræstationer, fordi forslaget generøst formidler emnet i formater, der vil bringe mange publikumsgrupper i tæt kontakt med kunsten.
Go Extreme stiller spørgsmålstegn ved menneskets forsøg på at overkomme sin egen fysiske begrænsning og sportspræstationer som middel til personlig og spirituel forløsning. På original vis er Go Extreme en udstilling, som bygger videre på kunstens historiske søgen efter det sublime og samtidig bidrager nytænkende til vores tids diskussion om det post-humane. Gennem både fysisk aktivitet og teknologi vil publikum træde ind i kunstneriske undersøgelser af ekstremsportens væsen og endda få mulighed for at overskride sine kropslige begrænsninger i udstillingens virtuelle rum.
Udstillingen sætter tanker i gang om – og ser også kritisk på – hvad det er for en oplevelseskultur, vi er ved at udvikle, og udfordrer vores idé om, hvad der er kropsligt muligt og menneskeligt. Go Extreme rummer på én gang dybde, kompleksitet og poesi samtidig med, at den tager fat i et emne med stærk folkelig appel og relevans.
Det mulighedsrum, der opstår mellem kunsten og ekstremsportens søgen, er godt set, og med sin stærkt underholdende tilgang bryder udstillingen både rammerne for, hvad en kunstinstitution er, og hvem et kunstpublikum er.

Støttet af

Visualisering af Lucian Racovitan, 2019
Visualisering af Lucian Racovitan, 2019