Pilvi Takala
Pilvi Takala

Kunsthal Aarhus præsenterer ny udstilling med den finske kunstner Pilvi Takala.

Med sin første soloudstilling i Danmark giver Pilvi Takala et overblik over sit arbejde gennem det seneste årti. Udstillingen består af otte videoværker med tilhørende kostumer, samt værket Lost Pigeons, der præsenteres på NorthSide og derefter steder.

Takalas righoldige performative praksis finder primært sted i øjeblikke, hvor hun indgår næsten ubemærket i sociale og offentlige miljøer. Med sine forklædninger og særlige infiltrationsteknik glider hun ind i kontorer, klasseværelser, forlystelsesparker og offentlige gader, og afslører dermed mange af de systemer, der er på spil i disse rum og steder.

Fra et marketingbureau i Finland til et butikscenter i Holland til en kostskole i USA bruger kunstneren ofte infiltrationen som udgangspunkt for at fremvise eksempler på praktisk research i offentlige rum. Takala gransker disse miljøer på humoristisk vis, og hun udfordrer dem på måder, der leger med vores forventninger, vores forudindtagede holdninger og vores forestillinger om, hvad der er normal opførsel inden for disse fællesrum.

Resultaterne af hendes arbejde formidles primært til os gennem fortællende videofilm. Værkerne peger på, hvordan disse fællesrum egentlig fungerer, og hvad de kan fortælle os om vores egen position inden for samfundets og tilværelsens videre rammer. Et godt eksempel på Takalas arbejde og taktik kan ses i The Trainee (2008), hvor hun, i sin egenskab af kunstner, deltog i en måneds praktikantforløb hos Deloitte i Helsinki. Som en indlejret del af virksomheden ændrede hun langsomt fokus i sit job fra 'arbejde' til 'tænkning'. Ikke overraskende vakte denne – tilsyneladende – passivitet opmærksomhed på kontoret, og hendes kolleger påtalte direkte hendes manglende produktivitet. Den udfordrede behovet for og værdien af arbejde i kontorlandskabet, og påviste dermed nogle af dets interne revner og sprækker, samtidig med at projektet stræbte efter at udvikle kunstneriske modsvar på sådanne systemer.

Udstillingsperiode: 22. juni–21. august 2016

Fernisering: 22. juni kl. 17