Berørt

Benedikte Bjerre, Eee-O-Eleven, 2021. Foto: SMK
Benedikte Bjerre, Eee-O-Eleven, 2021. Foto: SMK
Kaspar Bonnén, JEG TROEDE VI SKULLE BYGGE NOGET OP SAMMEN MEN JEG BLEV VED MED AT GRAVE, 2021. Foto: SMK
Kaspar Bonnén, JEG TROEDE VI SKULLE BYGGE NOGET OP SAMMEN MEN JEG BLEV VED MED AT GRAVE, 2021. Foto: SMK
Sonja Lillebæk Christensen, Skylden, 2021. Foto: SMK
Sonja Lillebæk Christensen, Skylden, 2021. Foto: SMK

Hvordan ser en kunstnerisk respons på coronakrisen ud?
Kunstnerne Benedikte Bjerre, Kaspar Bonnén og Sonja Lillebæk Christensen giver hver deres bud med skulpturer til udstillingsprojektet Berørt.

Et projekt, der blev sat i søen den 12. maj 2020, da vi så småt kunne se en vej ud af den første hårde nedlukningsperiode – uvidende om pandemiens voldsomme tilbagekomst henover julen 2020 og foråret 2021. Interesserede havde dengang mulighed for at dele deres tanker om coronakrisen sammen med et billede af deres hånd på den digitale platform Berørt.

De mange uploadede hænder og tilhørende tanker blev nu overdraget til SMK, der inviterede de tre kunstnere til at komme med en kunstnerisk respons på det at være berørt af corona. Kunstnerne har haft adgang til databasen med uploadede hænder og tanker som inspiration eller materiale i udviklingen af deres værker.

Resultatet er blevet tre helt nye værker, der hver især giver et perspektiv på Covid-19 pandemien og krisens konsekvenser i en tid, hvor vi har måtte undvære sociale aktiviteter, fysisk kontakt, nærhed og berøring.

Benedikte Bjerre har i aluminium skabt omridset af en gigantisk bærbar computer. Under nedlukningen er mange forskellige former for skærme pludseligt blevet særligt markante: Skærme foran kassen i supermarkedet, visirer, masker og endelig
vores private computerskærme, der gennem digitale mødeplatforme og underholdningskanaler blev erstatningen for den fysiske nærhed og kommunikation, som vi måtte undvære.

Kaspar Bonnén har skabt i genbrugsmursten skabt sætningen "JEG TROEDE VI SKULLE BYGGE NOGET OP SAMMEN MEN JEG BLEV VED MED AT GRAVE". I sin poetiske sammensætning bliver værket et udsagn om sårbarhed i vores relationer og generelle skrøbelighed i tilværelsen, hvor det at bryde ned og bygge op igen kan være et middel til selvrefleksion.

Sonja Lillebæk Christensens har skabt et videoværk, hvor hun undersøger nogle af de nye adfærdsmønstre, som vi har taget til os under pandemien. Billederne af hænder spiller sammen med videooptagelser af folk, der under Corona-
situationen har udviklet nye (fælles) adfærdsmønstre såsom at holde afstand, hilse med albuen, mødes udendørs og søger ud i naturen. Det er værk, der tematiserer det både opsplittede og isolerede med samhørigheden, den fælles frame, vi også kan dele, i tilværelsen.

Værkerne bliver præsenteret i SMK's museumshave 11. marts 2021 – årsdagen for pressemødet, hvor statsminister Mette Frederiksen varslede nedlukning af Danmark.
Værkerne kommer på rejse rundt i Danmark og bliver vist udendørs på fire forskellige institutioner, SMK, SMK Thy, Brandts i Odense og Kunsthal Aarhus frem til slutningen af oktober 2021.

De tre værker vil være en del af Skulpturparken i perioden 9. maj – 21. juni 2021.

Projektet Berørt er skabt i et partnerskab mellem Røde Kors, Coop, Hjaltelin Stahl – Part of Accenture Interactive og SMK. For hver hånd har Coop doneret 5 kr. til de mest udsatte samt finansieret kunstnernes værker.

Støttet af