Elemental Mediations: Filmvisning og diskussion

Fri entré
Sprog: Engelsk

Kunsthal Aarhus er værter for visningen af to nye film af kunstnerne Sonia Levy og Paolo Patelli. Begge film beskæftiger sig med vandlandskaber og æstetikken i forskellige elementære medier og åbner for dialoger om miljøforringelser og måder at sanse på i de indbyrdes forbundne sfærer af vand, jord og luft.

Sonia Levys Creatures of Lines blev udviklet sammen med miljøantropolog Heather Anne Swanson (Aarhus Universitet). Den undersøgelsesorienterede film fører seerne ind i Englands kanalsystem for at engagere sig i den koloniale kapitalisme og dens materielle konsekvenser og sætter spørgsmålstegn ved omdannelsen af bugtende verdener til lineære vandlandskaber. Projektet bygger på langvarige diskussioner og videnskabelige studier i samarbejde med akademikere fra Loughborough University.

Paolo Patellis Saaret (Øer) blev udviklet som en del af et samarbejde med Helsinki Biennale 2023, hvor Aarhus Universitets forskningsgruppe for Critical Environmental Data udviklede en audiotour rundt i Helsinki. Patellis film beskæftiger sig med denne miljømæssige øgruppe, der består af varme- og energiøer, isolerede atmosfærer og kunstige klimaer, følsomme berøringspunkter og modelverdener. Den fungerer som en eksperimentel "bysymfoni" med musik af Angelo Maria Farro.

Filmvisningerne og diskussionen med Sonia Levy og Paolo Patelli samt Heather Swanson og Jussi Parikka er arrangeret med støtte fra Kunsthal Aarhus og i samarbejde med Aarhus PhD sommerskole i Environmental Humanities and Media.

Det er gratis at deltage, men vi anbefaler, at du sikrer dig en plads på Billetto.

Introduktion til filmene

Sonia Levy: Creatures of the Lines (2021)

Kunstnerfilmen Creatures of the Lines af Sonia Levy er udviklet i samarbejde med miljøantropologen Heather Anne Swanson. Projektet udforsker transformationen af engelske vandlandskaber via anlæggelsen af kanaler og undersøger, hvordan ønsket om økonomisk vækst og lineære fremskridt har rettet formerne ud i Englands vandrige terræn. Som arterier i det britiske imperium forbandt kanalerne indiske bomuldsmarker med hjemlige tekstilfabrikker og muliggjorde store økologiske forandringer fra monokulturelt landbrug i kolonierne til industrielle udledninger i Englands vand, jord og luft - og fungerer dermed som kritiske steder for undersøgelse af ofte oversete historier om kolonikapitalisme og deres materielle konsekvenser i nutidens britiske verdener. Filmen forsøger at arbejde ud fra kanalernes nedsænkede steder i stedet for store fortællinger eller gudeperspektiver. Den rejser spørgsmål indefra og udforsker kompleksiteten i det transformerede vandliv og dets forbindelser til infrastrukturen i den globale politiske økonomi.

Paolo Patelli: Saaret (2024)

Saaret er en kortfilm instrueret af Paolo Patelli, skrevet i samarbejde med Jussi Parikka og May Ee Wong og med musik af Angelo Maria Farro. Den refererer til byen Helsinki som en miljømæssig øgruppe, bestående af varme- og energiøer, isolerede atmosfærer og kunstige klimaer, følsomme berøringspunkter og modelverdener. Gennem de seks historier, der udfolder sig og forbinder forskellige områder af byen, opstår en hybrid fortællerstemme som et "datasubjekt": en økologisk subjektivitet, der produceres af og gennem sansning, en enhed, der på én gang er abstrakt og kropsliggjort i forskellige fysiske former, miljøer og tidsperspektiver. Filmen udspringer af dokumentationen af Environmental Audiotour, der blev produceret af de samme forfattere til Helsinki Biennalen 2023, og henviser til den nu uddøde genre bysymfoni, samtidig med at den lader Super8-filmformatet skabe en drømmeagtig tidslig ambivalens, der minder om gamle rejsefilm og naturdokumentarer, og understreger billedernes skrøbelighed som konvolutter i sig selv.

Biografier

Sonia Levy

Sonia Levy er en kunstner, hvis arbejde undersøger vestlig ekspansions- og udvindingslogikker, samtidig med at hun søger kritiske former for engagement med mere-end-menneskelige verdener. Hun udforsker filmskabelse som et værktøj til stedbaserede undersøgelser og tværfaglige samarbejder. Levy var artist-in-residence for European Marine Board i 2023-24 og deltog i S+T+ARTS4Water-residency i Venedig i 2022. I 2021 blev hun ansat ved Radar Loughborough og Aarhus Universitets Ecological Globalization Research Group. Hendes arbejde er blevet udstillet internationalt, bl.a. på Museo Thyssen, Madrid, ICA London og Baltic Gateshead, og udgivet af MIT Press og Thames & Hudson. Levy er lektor i mediestudier ved Royal College of Art og har for nylig været medlem af FN's Ocean Decade Steering Committee.

Paolo Patelli

Paolo Patelli er postdoc ved Aarhus Universitet og arbejder på projektet Design and Aesthetics for Environmental Data. Med en baggrund i arkitektur og en interesse for multimodale metoder manipulerer han forskning og kunstnerisk praksis for at engagere sig i materialiteter, scener og atmosfærer i krydsfeltet mellem rum og samfund, teknologier og miljøer.

Læs mere om Paolo Patelli her: paolopatelli.com

Billede: Sonia Levy, Creatures of the Lines (still-billede), 2021. Venligst stillet til rådighed af kunstneren.
Billede: Sonia Levy, Creatures of the Lines (still-billede), 2021. Venligst stillet til rådighed af kunstneren.
Billede: Paolo Patelli, Saaret (still-billede), 2024. Venligst stillet til rådighed af kunstneren.
Billede: Paolo Patelli, Saaret (still-billede), 2024. Venligst stillet til rådighed af kunstneren.