Digital Aesthetics Distinguished speaker: Olia Lialina

Fri entré
Sprog: Engelsk

Vi er glade for at kunne præsentere Olia Lialina som den første Digital Aesthetics Distinguished Speaker. Lialina er en anerkendt international pioner inden for net.art, hvis arbejde har haft stor indflydelse på de kreative og kritiske diskussioner om digital kultur siden 1990'erne. Lialina vil tale om projektgruppen Beautiful Zeros and Ugly Ones og reflektere over spørgsmål om automatisering og design og kunst i nye medier.

Efter Lialinas foredrag fejrer vi det med Kunsthal Aarhus' traditionelle Fredagsbar.

Det er gratis at deltage, men vi anbefaler, at du sikrer dig en plads på Billetto.

Lialinas besøg og den nye årlige Distinguished Speaker-serie er organiseret af Digital Aesthetics Research Centre. Det er støttet af Kunsthal Aarhus og forskningsprogrammet Cultures and Practices of Digital Technologies samt Institut for Digital Design og Informationsstudier ved Aarhus Universitet.
For yderligere information og presseforespørgsler, kontakt DARC's direktør Jussi Parikka, parikka@cc.au.dk.

Olia Lialina: Beautiful Zeros and Ugly Ones

To vigtige emner har optaget nye mediedesignere og kunstnere i flere årtier: afdigitalisering (menneskeliggørelse) af computere og manifestation af digital materie. De eksisterer parallelt med hinanden, men sigter i hver sin retning.
Den første handler om at gøre livet med computere nemt og computerne selv usynlige. Brugernes forhold til computere skal være "intuitivt". Interaktion skal ikke kunne skelnes fra "naturlige" oplevelser, software og hardware skal forsvinde i rækken af præ-digitale objekter. En anden er drevet af idéen om at vise nuller og ettaller i al deres herlighed. Designere og kunstnere leder efter måder at eksponere kode på, at kontekstualisere artefakter fra hverdagens digitale kultur, at overføre immaterielt til materielt.

Begge paradigmer har haft stor indflydelse på samtidskunst og designpraksis, deres sprog, udtryk og stereotyper. Og i dag, hvor AI overtager konceptuelle og æstetiske beslutninger, der tidligere blev truffet af mennesker, kan man observere, hvordan begge bestræbelser - at skjule og fejre det digitale - smelter sammen.

Biografi

Olia Lialina (f. 1971, Moskva, Rusland) er en af de mest kendte deltagere på 1990'ernes netkunstscene - en pioner inden for netværksbaseret kunst i de tidlige dage. Hendes tidlige arbejde havde stor indflydelse på anerkendelsen af internettet som et medium for kunstnerisk udtryk og historiefortælling. I dette århundrede har hendes kontinuerlige og tætte opmærksomhed på internetarkitektur, "net.language" og vernacular web gjort hende til en vigtig stemme inden for samtidskunst og ny medieteori. Lialina er krediteret for at have grundlagt et af de tidligste webgallerier, Art Teleportacia. Hun er medstifter og indehaver af arkivet One Terabyte of Kilobyte Age, forfatter til Digital Folklore (2009) og Turing Complete User (2021), professor ved Merz Akademie i Stuttgart, Tyskland, og en animeret GIF-model.

Billede: Olia Lialina. Foto: Sven Weber.
Billede: Olia Lialina. Foto: Sven Weber.