GO EXTREME BIO (Cinemateket): Free Solo / Meru

Screening
Free Solo
Free Solo
Meru
Meru

GO EXTREME byder i samarbejde med Cinemateket på det vildeste klatregys, man kan forestille sig med det dobbeltvisningen af Oscar- og Sundance-vinderne ’Free Solo’ og ’Meru’. Fotograf/instruktør Jimmy Chin zoomer i de to film ind på hhv. soloklatreren Alex Honnolds forcering af Californiske El Capitan – uden sikkerhedsudstyr! – og på trioen Conrad Anker, Renan Ozturk og Chin selv og deres tur op ad den ubestigelige ”Hajfinne” på Himalayas 6600 meter høje, snedækkede Mount Meru. Klatrer og yogi Esben Seir introducerer.

BILLETTER

Free Solo

Free Solo er et på alle måder åndeløst og inderligt portræt af verdens måske bedste friklatrer Alex Honnold op til og under hans forcering af en af verdens mest berømte klippevægge, El Capitan. Klippevæggen tårner 1000 meter over havets overfalde i den californiske nationalpark Yosemite.

Den spektakulære dokumentar – filmet af den lige så berømte fotograf og bjergbestiger Jimmy Chin – stiller inspirerende skrapt på en virkelig EKSTREM ekstremsportsatlet, der overskrider forståelsen af menneskets fysiske og psykiske potentiale. Og som udøver sin metier helt uden reb eller andet sikkerhedsudstyr, vel at mærke!

Vi er dog ikke alene på kanten i forhold til det fysiske bjerg – der er nemlig også en kærlighedshistorie, og hermed en ekstra mental udfordring, knyttet til fortællingen: For klatreren har forelsket sig, og da han begynder sin træning, bryder den rustning af uovervindelighed, han har opbygget gennem årtier, uventet fra hinanden og truer med at sløre hans fokus …

USA, 2018
DCP, 100 min.
Engelsk tale
Tilladt for børn over 15 år

Meru

Efter et mislykket forsøg på at bestige den såkaldte ”Hajfinne” på Himalayas 6600 meter høje, snedækkede Mount Meru vender klatrertrioen Conrad Anker, Renan Ozturk og fotograf/instruktør Jimmy Chin i 2011 tilbage til det berygtede bjerg. Finnen er aldrig før blevet erobret, men de tre klatrere er fast besluttet på, at nu skal det være – også selvom de bærer på både skader fra styrt, nærdødsoplevelser, tab af kolleger og indre dæmoner i hobetal.

Dokumentaren Meru er sammen med Chins andet store klatredrama, den Oscar-belønnede ’Free Solo’, en af alle tiders mest skattede bjergbestigningsfilm. Et billeddokument med lige dele psykologisk dybde og nakkehårsstrittende thrill factor.

USA, 2015
DCP, 90 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år