Maria Thereza Alves

Den brasilianske kunstner Maria Thereza Alves’ research-baserede arbejde undersøger historier og omstændigheder, som knytter sig til særlige steder. Til sin soloudstilling i Kunsthal Aarhus udvikler Alves et socialt orienteret projekt i samspil med beboere i Gellerupparken. Projektet undersøger beboernes historier, kulturelle og etniske forskelle, deres skjulte eller undertrykte fortællinger om migration og relationen mellem individuel og kollektiv hukommelse. Processen vil udmønte sig i en serie af nye tegninger, tekster, malerier, kort, fotografier og installationer.
Hendes mangefacetterede indgangsvinkel illustrerer hvordan vi ser, oplever og aflæser landskaber og natur i det offentlige rum. Hun undersøger geologiske forhold, floder, landskabshistorier og deres forskydninger, og hun arbejder med emner som global migration, slaveri og kolonialisme i hendes analyser af verden. Hun bruger ofte planter, frø og materialer der ofte opfattes som uønskede, som metaforer for globale diskussioner. Hun arbejder med koncepter der stiller spørgsmål til sociale omstændigheder: Hvad tror vi, at vi ved, og hvem tror vi, at vi er?
Alves (f.1961) har udstillet i det meste af verden, bl.a. Manifesta Biennalen i Palermo (2018), Parsons – The New School for Design i New York (2017-18), Sharjah Biennalen i De Arabiske Emirater (2017), Moskva Biennalen (2015), Asia Art Archive i Hong Kong (2014), (d)OCUMENTA 13 i Kassel (2012) og Taipei Biennalen (2012). Hun har bl.a. modtaget The Vera List Center Prize for Art and Politics 2016-18

Fernisering: 14.06.2019