Screen Shots med Rosa Menkman og Mario Klingemann

Fri entré

Kunsthal Aarhus, Galleri Image og Aarhus Universitet præsenterer det andet af to Screen Shots-arrangementer. Her vil kunstnerne Rosa Menman og Mario Klingemann præsenterere deres arbejde.

Rosa Menkman: Untie&&Dis/Solve: Digital Resolutions

I den digitale verden er opløsning ofte reduceret til at betyde antallet af pixels - højden og bredde – af en skærm. Rosa Menkman forslår, at også den dybde, der finde udover skærmen, bliver medregnet som en del af opløsningen. Dybet bag skærmen påvirker de beslutninger, teknologien producerer. Det er her, programmøren (eller kunstnerens) refleksioner over teknologiske procedurer og afvigelser finder sted. Uden for (eller bag) skærmen får standardinstillinger, grænseflader og andre former for magt (dvs. vaner og normer) teknisk fremkaldt et billede, som bliver synligt på skærmen. En opløsning er således resultatet af en konsolidering (eller en sammenlægning) mellem materialiteter af objekter og dets standarder og grænseflader, reglerne der former data for at kunne lagres, vises, flyttes og forbindes til og mellem teknologier. En opløsning er således resultatet af en konsolidering (eller en sammenlægning) mellem materialiteter af objekter og dets standarder og grænseflader. Reglerne, der former data, vises, flyttes og forbindes til og mellem teknologier.

Kort sagt: en beslutning er et kompromis mellem forskellige aktører. Omkostningerne ved alle disse medieopløsninger – standarder indkapslet inden for standardindkapslinger – er, at vi gradvist er blevet uvidende om de valg og kompromiser, de repræsenterer.

Rosa Menkman (1983, Arnhem, Holland) er tysk kunstner, kurator og forsker.

Mario Klingemann: Instruments of Creation (Neurography)

Evnen til at bruge værktøjer er en af de kerneegenskaber, der definerer menneskeheden. Evolutionen af den menneskelige kultur er altid foregået parallelt med udviklingen af værktøjer og de instrumenter, vi har til rådighed. Maskinindlæring og det, der i daglig tale kaldes kunstig intelligens, er et nyt instrument, vi har skabt, som vi begynder at anvende inden for alverdens områder, herunder i skabelsen af kunst. Som med ethvert instrument tager det tid at blive dygtig til at bruge det. Mario Klingemann har eksperimenteret med mulighederne for at skabe visuel kunst med kunstige neurale netværk i flere år og begynder at forstå potentialet og begrænsningerne for disse instrumenter. I sin tale vil han delagtiggøre os i sin proces og vise nogle af de nyeste udviklinger indenfor et felt, som er i konstant udvikling.

Mario Klingemann arbejder som kunster med algoritmer og data.

Om Screen Shots

Screen Shots er en serie af tre foredrag fordelt på to arrangementer, hvor kunstnere, som arbejder med eksperimenterende moderne teknologier til at billedeskabelse. Foredragsrækken er kurateret af Magda Tyżlik-Carver, adjunkt ved Digital Design og Informationsstudier på Aarhus Universitet, i samarbejde med Galleri Image og Kunsthal Aarhus, og er envidere støtte af Humans and IT Research Centre og forskergruppen Digital Aesthetics research ved Aarhus Universitet.

Screen Shots er en del af et forskningsprojekt med titlen # Screen Shots: Desire og Automated Image, som undersøger billeder som hybrider mellem mennesker og ikke-menneskelige agenter. En del af projektet er et symposium og en udstilling, der finder sted i Galleri Image i marts og april 2019.

Illustration: Mario Klingemann og Rosa Menkman
Illustration: Mario Klingemann og Rosa Menkman