Pladeudgivelse: Cosmic Desert

Reception
Fri entré

From the Pink Sand er en vinyludgivelse, som indtænker kompositionsmusik i en skulpturel og scenografisk udstillingssammenhæng. Udgivelsen lanceres i forbindelse med kunstner Ursula Nistrups soloudstillinger From the Pink Sand på henholdsvis Holstebro Kunstmuseum (23.02.2019–19.05.2019) og Cosmic Desert på Kunsthal Aarhus (22.02.2019–14.04.2019). Udgivelsen er skabt i et samarbejde mellem Ursula Nistrup, lyddesigner Peter Albrechtsen og cellist, sanger og komponist Cæcilie Trier. From the Pink Sand indeholder to kompositioner, der hver refererer til værker i udstillingerne; Tzeela, en række skulpturer fra From the Pink Sand på Holstebro Kunstmuseum, og Journey into Deep Materiality, en kunstvideo på Kunsthal Aarhus. Pladen er derfor tænkt som både et musikalsk udstillingskatalog samt som en selvstændig komposition.

Udgivelsen er inspireret af sandørkenen og dens geologiske, biologiske, kulturelle og mytologiske historier. Kompositionerne knytter sig til det ørkenglas, som forefindes i den vestlige del af Sahara tæt på den libyske grænse. Denne særlige glasforekomst er formodentlig opstået ved et meteornedslag for 29 millioner år siden, hvor de høje temperaturer øjeblikkeligt omdannede ørkensandet til glas. Kompositionerne knytter sig også til sommerfugle, som har lært sig at spise ørkensand og til en beduinstamme, der kan kommunikere gennem ørkenstorme med sang. Kompositionerne er tænkt som lydlige rejser ind i ørkensandets forunderlige univers, hvor jordens historie og kræfter ”resonerer” med udviklingen af både menneskeligt og ikke–menneskeligt liv.

Til From the Pink Sand, har Peter Albrechtsen anvendt forskellige optagelser fra ørkener og vind rundt omkring i verden. Dette mix er yderligere inspireret af science fiction romanen Who Fears Death af Nnedi Okorafor (2010), hvori det beskrives, at et nomadisk folk bevæger sig både i og med en sandstorm. Dette folk benytter sandets hvirvlen til at gøre sig usynlige, og deres navne begynder med bogstaver, der kan høres gennem stormens lyde. Denne idé har Ursula Nistrup digtet videre på, og Tzeela–skulpturernes stemmer, sunget af Cæcilie Trier, bevæger sig med og imod det øvrige lydspor af sandets og vindens lyde. Nistrup forklarer, at hun også hentede inspiration hos den libanesiske sanger Fairouz, med ønsket om at give tzeelaerne stemmer, der opløser sig i sandet og vinden, og dermed danner et nyt sprog af ekkoer og lag.

Med From the Pink Sand tilfører Nistrup, Trier og Albrechtsen en ny sanselig og erkendelsesmæssig dimension af tværæstetisk karakter til kompositionsmusik.

Til pladereceptionen vil ph.d. og kurator Peter Ole Pedersen fortælle om lydsiden og kunstner William Kudahl vil læse op fra en poetisk værktekst, som Ursula Nistrup og forfatter Ida Marie Hede skrev til udstillingerne.

Pladereception, 10.04.2019, 17–19
Gratis entré

Fra udstillingen. Foto: Kåre Viemose
Fra udstillingen. Foto: Kåre Viemose

Støttet af