Filmklub: Frankenstein

Screening
Sprog: Dansk
  • 40 kr.

Vi indleder 2020 med at skyde en ny filmserie i gang her i din helt egen kunsthal. Den første visning er med en ægte gyserklassiker, Frankenstein fra 1931. James Whales filmatisering af Mary Shelleys kanoniserede roman af samme navn leverer en perlerække af scener og billeder, der med årene er blevet ikoniske for skrækgenren; fra den besatte videnskabsmands jagt på at skabe liv til det kunstige monsters fremmedgjorte og voldelige forsøg på at leve i denne verden. Frankenstein vil blive introduceret af forfatter og forsker Rikke Schubart og sættes i kontekst til Amalie Smiths udstilling Clay Theory. Vi anbefaler, at du oplever Clay Theory inden filmvisningen.

Mary Shelleys roman Frankenstein fra 1818 om videnskabsmanden Victor Frankenstein, der skaber et monster af lemmer fra lig, bliver anset for at være den første moderne science-fiction-fortælling og den første moderne gyserroman. Shelley blander spekulativ videnskab med et filosofisk monster, og romanens meste kendte filmatisering er James Whales Frankenstein fra 1931 med Boris Karloff som monstret. Filmforsker Rikke Schubart trækker en linje gennem fantasier om magiske (ler)figurer, skabelsesberetninger, og etiske refleksioner om menneskelighed fra lerfigurer i blandt andet det gamle Mesopotamien over Frankenstein (1931) til moderne science fiction film som A.I. (Stanley Kubrick, 2001) og Bladerunner 2049 (Ridley Scott, 2017).

Rikke Schubart er forsker og forfatter med speciale i følelser og fantastiske fiktioner. Hun er lektor på Syddansk Universitet og leder af netværket Imagining the Impossible: The Fantastic as Media Entertainment and Play.

Introduktion ved Rikke Schubart: 40 min.
Frankenstein spilletid: 70 min.

I Kunsthal Aarhus vil vi lade samtidskunsten tale med filmkunsten. Vores 2020 filmserie er inspireret af vores aktuelle udstillinger og temaer og vi viser alt fra klassikere over populære blockbustere til eksperimenterende dokumentarer og indiefilm. Alle filmvisninger indledes med en veloplagt introduktion fra en kunstner, filmekspert eller filmskaber.

08.01.20 19–21

For at få adgang til arrangementerne skal du blive medlem af Filmklubben. Som medlem får du adgang til unikke filmvisninger på Kunsthal Aarhus med nøje udvalgte film og kyndig introduktion fra filmeksperter, instruktører eller kunstnere. Som medlem af Filmklubben har du billigere adgang til samtlige af årets efterfølgende filmvisninger. Du betaler 40 DKK for første filmvisning og bliver dermed medlem. De efterfølgende visninger koster 30 DKK og 20 DKK for studerende. Vi registrerer din e-mail og sender dig løbende info om årets filmarrangementer.

Støttet af

Frankenstein, James Whale, 1931
Frankenstein, James Whale, 1931
Frankenstein, James Whale, 1931
Frankenstein, James Whale, 1931
Frankenstein, James Whale, 1931
Frankenstein, James Whale, 1931