Første Torsdag / Laurits Jongejan

Værkbar
Fri entré

Et dybrødt skrin står som et insekt midt i rummet. En knirken høres fra dens indre, og som muskler varmer den op til bevægelse. Armene begynder at gynge pulserende, og én efter én rammer de messingpladerne med en kraft, der får klangen af metal til at fylde rummet. Kig forbi den Første Torsdag i marts, hvor Laurits Jongejan præsenterer lydmaskinen A Shrine of Sacred Fear.

A Shrine of Sacred Fear er en skulpturel lydinstallation. En rød kerne hænger i værkets center som et organ. En egetræsramme bærer kernen som et skelet, og på ydersiden hænger messingplader som dækvinger på et insekt.

Værket er inspireret af traditionelle shinto-helligdomme, hvor en kraft eller ånd kan tage bolig i fysiske genstande. Denne genstand bliver betragtet som en helligdom - et shrine. I dette værks kerne har kunstneren placeret sin angst. Det er et selvterapeutisk værk, der tillader beskueren at overvære den måde Jongejan bruger kunst, teknologi og åndelighed til at bearbejde følelser og sorg.

Et fastlagt kompostionsforløb uploades til skrinets maskinelle indre. Maskineriet transformerer dette digitale signal til analog spænding, der slår de akustiske plader an. Kompositionen bærer præg af sit digitale udgangspunkt, med umenneskeligt hurtige anslag og en stringent udførsel. Kombinationen af den digitale nøjagtighed, og de akustiske messinganslag, skaber et særpræget klangligt spænd, der både lyder maskinelt, organisk og menneskeligt på én og samme tid.

Courtesy kunstneren
Courtesy kunstneren
Courtesy kunstneren
Courtesy kunstneren

Om Første Torsdag

Første Torsdag er en platform for tidsafgrænsede kunstneriske eksperimenter. I to timer hver måned