Filmklub: White Material

Screening
Sprog: Dansk
  • 40 kr.

Claire Denis: White Material, 2009. Kilde: Féminema
Claire Denis: White Material, 2009. Kilde: Féminema

I Filmklubben stiller vi skarpt på den hvide mands mørke spor i Afrika, når vi viser White Material (2009) af Claire Denis.

Den elliptiske fortælling i White Material udspiller sig i et unavngivent afrikansk land, hvor vi følger franske Maria i hendes stædige, nærmest arrogante (eller naive?) kamp for at opretholde sin kaffeplantage, mens en borgerkrig blusser mere og mere op.

Titlen White Material bliver i filmen forbundet med hvide privilegier, kolonialt tyveri og racisme i tidligere kolonilande. Spørgsmål om glemt, overset og frataget kulturarv er tilbagevendene temaer i efterårets udstillinger med Sven Augustijnen og Sammy Baloji samt seminarrækken Kolonialismens vedholdenhed.

White Material indgår i New York Times’ liste over de 25 hidtil bedste film i det 21. århundrede. Instruktør Claire Denis (f. 1946) og hovedrolleindehaver Isabelle Huppert (f. 1953) tilhører ligeledes cremen af fransk filmkunst de seneste 30 år.

Claire Denis voksede op i Vestafrika og har inddraget sine oplevelse med postkoloniale tilstande i en række ofte usentimentalt barske, men samtidige sanserige og æstetisk gennemborende værker.

Til at introducere filmen har vi inviteret Karen-Margrethe Simonsen og Mads Anders Baggesgaard til en samtale. Simonsen er lektor og leder for Ph.d programmet for kunst, litteratur med forskning koncentreret om menneskerettighedsfortællinger og slaveriets litteraturhistorie.

Baggesgaard er, udover at være moderator på Kolonialismens vedholdenhed, lektor i Litteraturhistorie på Aarhus Universitet og medstifter af forskningscentret Center for the Study of the Literatures and Cultures of Slavery.

Introduktion ved Karen Margrethe Simonsen og Mads Anders Baggesgaard: 30 min.
White Material spilletid: 1 time 44 min.

Sådan bliver du medlem af filmklubben:
- Meld dig ind og betal 40 DKK for dit medlemskab. Betaling sker i Kunsthal Aarhus' café
- Reservér din pladsbillet til de enkelte filmvisninger
- De efterfølgende visninger koster 30 DKK og 20 DKK for studerende. Betaling sker i Kunsthal Aarhus' café

Som medlem får du adgang til unikke filmvisninger på Kunsthal Aarhus med nøje udvalgte film og kyndig introduktion fra filmeksperter, instruktører eller kunstnere. Som medlem af Filmklubben har du billigere adgang til samtlige af årets efterfølgende filmvisninger.

Claire Denis: White Material, 2009. Kilde: Féminema
Claire Denis: White Material, 2009. Kilde: Féminema
Claire Denis: White Material, 2009. Kilde: Féminema
Claire Denis: White Material, 2009. Kilde: Féminema

Støttet af