Filmklub / Sphere

Screening
Fri entré
Sprog: Dansk
  • Free

Sorte huller, tidsrejser, dræbergopler og en bundseriøs Dustin Hoffmann – alt sammen er i spil i den stjernespækkede, big budget b-film Sphere (1998) af Barry Levinson. I dagens anledning rykker filmklubben udenfor og benytter september stjernehimlen som rumkulisse, når Sphere vises i kunsthallens gård, der til anledningen er blevet omskabt til udendørsbiograf.

Sphere begynder med fundet af et 300 år gammelt rumfartøj på bunden af Stillehavet. Efter formlen kendt fra banebrydende sci-fi film som Alien (1979) og The Abyss (1989) bliver et eksperthold bestående af en marinebiolog, en matematiker, en astrofysiker, en psykolog og en kaptajn fra den amerikanske flåde samlet på en undervandsbase for at udforske det forladte rumskib. Og ligesom i de nævnte film er der underholdende og psykologisk urovækkende hybris-nemesis på dagsordenen, idet holdet stifter bekendtskab med titlens kugleformede sfære.

Der er ikke langt fra ekspertholdets midlertidige undervandsbolig til Spaceframe Complex i Kunsthal Aarhus Skulpturpark. Et skulptur, som igangsætter associationer til diverse science fiction-fiktioner, men som i sin funktionalitet rykker fantasier om fremtiden et skridt nærmere vores tid. Spaceframe Complex har således i en lang årrække fungeret som bolig for Rikke Luther, en af kunstnerne bag konstruktionen.

Sphere er baseret på en roman af Michael Crichton, som også var idémanden bag de højteknologiske og kaosfyldte forlystelsesturer i Westworld og Jurassic Park. Sphere er et fascinerende og underkendt 90’er-produkt. Et herligt ujævnt sammenkog af et aparte hold af datidens stjerner (Dustin Hoffmann, Sharon Stone og Samuel L. Jackson), tidens CGI-opportunisme efter netop Jurassic Park og og en større bølge af science fiction i kunst og kultur frem mod årtusindeskiftet. En sci-fi-thriller med en lækker fernis, der inde bag sfæren gemmer på en kultfilm af rendyrket pulp.

Til at introducere Sphere har vi derfor inviteret Karsten Wind Meyhoff, der sammen med Jacob Lillemose har skrevet MONDO POP og MONDO HEROS og senest Mondo Mythologica og Mondo Americana, der besynger populærkulturen som ”den mest betydningsskabende udtryksform i vores samtid” modsat finkulturens akademiske traditioner og slår et slag for popkulturens ilde sete elementer af pulp, exploitation, trash, kitsch og camp. Karsten Wind Meyhoff har desuden skrevet en Ph.D om Los Angeles og amerikansk kriminallitteratur. Han forsker i populærkulturelle fænomener og deres rolle og funktion i samfundet.

Medbring en tyk trøje og et tæppe til denne specielle udendørsudgave af filmklubben.

Introduktion ved Karsten Wind Meyhoff : 19.30–20.00
Sphere vises: 20.00–22.30

Husk at reservere din pladsbillet. Som medlem får du adgang til unikke filmvisninger på Kunsthal Aarhus med nøje udvalgte film og kyndig introduktion fra filmeksperter, instruktører eller kunstnere. Som medlem af Filmklubben har du billigere adgang til samtlige af årets efterfølgende filmvisninger.

Støttet af

Still fra Sphere
Still fra Sphere
Still fra Sphere
Still fra Sphere