Filmklub: Man Ooman

Screening
  • 40 kr.

Filmklubben flygter fra vinterkulden til Jamaica og svedige dancehall-rytmer, når vi i forlængelse af udstillingen med den jamaicanske kunstner Ebony G. Paterson viser dokumentaren Man Ooman (2008) af Andreas Johnsen og Rasmus ’Raske Penge’ Poulsen.

Hvis dine oldeforældre var forfærdede over de ungdommelige hoftesving i 1950’erne er det intet imod deres reaktion, havde de oplevet Jamaicas rå og ultra seksualiserede dancehall-dans, kendt som ’daggering’, som den skildres i dokumentaren.
Dokumentaren følger de unge dansere Fresh og Kemar, der tager os ind i de hæsblæsende gadefester. En arena, hvor drengene kæmper om pigerne, som til gengæld kæmper om at blive kåret som årets Dancehall Queen. ’Man Ooman’ er jamaicansk for mand og kvinde og netop kulturens kønsrolleforståelse og den tidligere meget kritiske tone over for homoseksualitet er centrale temaer i dokumentaren.

Datidens dancehall-kongen Beenie Man, som medvirker i dokumentaren, er f.eks. tidligere kendt for teksten ”I’m dreaming of a new Jamaica, come to execute all of the gays”.

Det skarpe kønsroller i ’Man Ooman’ danner en klar tråd til vores udstilling med den jamaicanske Ebony G. Paterson (f. 1981). I farverig og opulent glitter og glamour har Patterson beskæftiget sig med identitet og maskulin skønhedsopfattelse i jamaicansk bande- og dancehall-kultur.

Andreas Johnsen har især undersøgt kunstneres vilkår i sine dokumentarer om det danske rapfænomen Kidd, den verdenskendte samtidskunstner Ai Weiwei og det danske reggae og dancehall-ikon Natasja. Rasmus Poulsen var under kunstneraliasset Raske Penge med til at flytte reggae- og dancehall-kulturen i Danmark fra Ungdomshuset til allemandseje i starten af forrige årti med ørehængeren ’Faxe Kondi’.

Til at introducere filmen, har vi inviteret den ene af instruktørerne bag dokumentaren, Andreas Johnsen Rasmussen til at tale om Jamaica, dancehall-kultur og kønsroller.

Introduktion ved Andreas Johnsen Rasmussen og Rasmus Poulsen: 20 min.
Man Ooman spilletid: 57 min.

Sådan bliver du medlem af filmklubben:
- Meld dig ind og betal 40 DKK for dit medlemskab. Betaling sker i Kunsthal Aarhus' café
- Reservér din pladsbillet til de enkelte filmvisninger
- De efterfølgende visninger koster 30 DKK og 20 DKK for studerende. Betaling sker i Kunsthal Aarhus' café

Som medlem får du adgang til unikke filmvisninger på Kunsthal Aarhus med nøje udvalgte film og kyndig introduktion fra filmeksperter, instruktører eller kunstnere. Som medlem af Filmklubben har du billigere adgang til samtlige af årets efterfølgende filmvisninger.

Støttet af