#3: Pandemiske magtstrukturer

Aflyst
Seminar
Fri entré
Sprog: Engelsk

Covid-19 pandemien aktualiserer og skærper gamle koloniale strukturer: Grænser lukkes, flygtninge afvises og globale skillelinjer trækkes op på ny. Statsminister Mette Frederiksen taler til danskerne, men hvem taler for dem, som er hjemløse, på flugt, eller for de milliarder som bor i nationer, hvor mangel på respiratorer er det mindste problem? Undtagelsestilstanden, der tidligere blot virkede som et teoretisk fænomen, fremstår nu pludselig som konkret virkelighed.

Arrangementet er gratis, men kræver tilmelding.
Seminaret kan også live streames fra Kunsthal Aarhus' hjemmeside.

Moderator: Mads Anders Baggesgaard, lektor i Litteraturhistorie ved Aarhus Universitet og leder af CLSC

Deltagere: Achille Mbembe, filosof, politolog og teoretiker. Mbembe deltager online.
Jens Seeberg, professor i Antropologi ved Aarhus Universitet og med i HOPE forskningsprojektet om COVID-19

Kolonialismens vedholdenhed

Når vi taler om kolonialisme, er det ofte i et historisk perspektiv. Med et begreb som postkolonialisme blev det ligefrem proklameret, at vi var klar til at se på, hvad der kom efter det koloniale. Spørgsmålet er, om kolonialismen er et overstået kapitel, og om dens mekanismer hører fortiden til? Lever tidligere magt- og racismestrukturer videre i nye former? Bygger den globale kapitalisme på en kolonialistisk tankegang?

I denne seminarrække undersøger vi, hvordan kolonialismen påvirker verden i dag: Fra pandemiens magtstruktur til individets egen selvforståelse. Ved at belyse kolonialismen fra forskellige vinkler vil vi prøve at forstå og åbne op for debatten om kolonitiden på en måde, der muliggør en ny viden om og forståelse af verden.

Kolonialismens vedholdenhed tager afsæt i soloudstillingerne af congolesiske Sammy Baloji (1978), belgiske Sven Augustijnen (1970) og jamaicanske Ebony G. Patterson (1981) i Kunsthal Aarhus. Seminarrækken er udviklet i et partnerskab mellem Centre for the Study of the Literatures and Cultures of Slavery (CSLC), Aarhus Universitet og Kunsthal Aarhus.

Til hvert enkelt seminar præsenteres og diskuteres kolonialisme fra en bestemt vinkel af inviterede kunstnere, forskere og kuratorer, der arbejder med netop dette område. Lektor i Litteraturhistorie og leder af CLSC, Mads Anders Baggesgaard, modererer samtalen til alle seks seminarer.

Støttet af