Artist Talk / Rikke Luther

Talk
Fri entré
Sprog: Dansk

I samarbejde Århus Kunstakademi inviterer Kunsthal Aarhus til artist talk med den danske kunstner Rikke Luther.

Klimaet er den helt store fællesnævner for Rikke Luthers kunstneriske praksis. Som et gennemgående tema for hendes virke står menneskets påvirkning af jordens tilstand i lyset af den miljøkrise, som planeten står overfor. Hun udforsker de nye sammenhænge, som skabes af netop denne krise. Sammenhænge som bl.a. omhandler landskab, sprog, biologi, økonomi, politik, samfund og demokrati, udtrykt gennem medier som tegning, film, skulpturelle installationer og pædagogiske strategier.

Luther har haft stor succes som solokunstner og har udstillet på museer og biennaler verden over, bl.a. på den 32. Bienal de São Paulo i 2016. I sine tidlige år som udøvende kunstner, arbejde hun udelukkende i kunstkollektiver og står som medstifter af de to internationalt anerkendte kunstgrupper N55 (aktiv 1996-2003) og Learning Site (aktiv 2004-2015). N55 arbejdede især med kunst som en del af hverdagen og en genopdagelse af hverdagsobjekter og -funktioner. Jordens ressourcer, miljøet, økonomiske forskelligheder, livsstil, og samfundet var især genstand for Luthers opmærksomhed i hendes arbejde i Learning Site, ligesom det er tilfældet i hendes solokunst i dag.

I 2017 indledte Luther projektet Concrete Aesthetics: From Universal Rights to Financial Post-Democracy som en del af en praksisbaseret ph.d. under Institut for Kunst- og Kulturvidenskab, Københavns Universitet og Art, Culture and Technology, MIT. Projektet sætter bl.a. fokus på betonindustriens negative effekt på klimaet.

Rikke Luther (f. 1970) er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi 1991-1998.

Rikke Luther, Corruption – We Lost Control Again, Kunsthal Aarhus, 2019. Foto: Mikkel Kaldal
Rikke Luther, Corruption – We Lost Control Again, Kunsthal Aarhus, 2019. Foto: Mikkel Kaldal