25.Aug.2016 - 01.Oct.2016
  • Event

Film, Lyd & Musik: THE EXTRA-ORDINARY // We Are Watching You!

Peter Ole Pedersen

Marie Koldkjær Højlund

Kunsthal Aarhus lancerer ny arrangementserie om film, lyd og musik. THE EXTRA-ORDINARY // We Are Watching You! er kurateret af postdoc. Peter Ole Pedersen & stud. ph.d. og musiker Marie Koldkjær Højlund, begge ansat ved Aarhus Universitet.

Vi dokumenterer som aldrig før og deler dokumentationerne gennem sociale medier, amatørjournalisme og andre netværk, men hvad betyder det for værdien af det fakta-baserede dokument? For værdien af et vidnesbyrd? Kunsthal Aarhus' nye film- og musikprogram sætter fokus på, hvordan billede, lyd og musik spiller sammen i dokumentationer og hvilke forståelser af virkeligheden, det giver os. Samtidig giver serien publikum mulighed for at opleve en række klassikere inden for genren sat i nye rammer og spillet op mod vores nuværende brug af digitale medier.

DET EKSTRA-ORDINÆRE
Dokumentaren finder ofte sit råstof i en skildring af forholdet mellem det almene og det enestående. Enten er der tale om radikale brud med den velkendte situation, oversete detaljer eller endda små vidundere, som dokumentaristen fanger med sit valgte medie. Hverdagen og dens omgivelser byder eksempelvis i dokumentarens territorie på langt flere tankeprovokerende og særegne oplevelser, end man måske først ville tro. På mange måder fungerer de som indramningen af vores adfærd og er samtidig med til at accentuere, når begivenhederne pludselig tager uventede drejninger, eller når vi overraskes i vores daglige ritualer.

THE EXTRA-ORDINARY PROGRAM:

25. august kl. 20-23
Echoes of Silence. Instruktør: Emmanuel Goldman (USA, 1967, 60 min.)
Disorder. Instruktør: Huang Weikai (Kina, 2009, 58 min.)
- Med live-soundtracks af Xenia Xamanek Lopez (DK) og Yung (DK)

Rækken af arrangementer indledes med en fest, når unge eksperimenterende musikere spiller live til uddrag af to blændende og interessante dokumentarer om den pludselige og voldsomme transformation af hverdagstilværelsen. Det drejer sig om Weikai Huangs Disorder fra 2009 og Peter Emmanuel Goldmans dokumentarklassiker Echoes of Silence fra 1967. Poetiske og forstyrrende filmoptagelser blander sig med ligeså kontante og eksplosive musikoplevelser, når bandet Yung og komponisten Xenia Xamanek Lopez akkompagnerer de levende billeder.

Yung:
Den aarhusianske punkgruppe Yung, med Mikkel Holm Silkjær i front, vil spille et live soundtrack til Echoes of Silence. Efter udgivelsen af to EPer i 2015, har bandet lige udgivet deres første fuldlængde album A Youthful Dream via pladeselskabet Fat Possum 

Xenia Xamanek Lopez:
Komponist/lydkunstner Xenia Xamanek Lopez vil spille til filmen Disorder. Hun arbejder bl.a. under aliasserne Equis og C.cell. Med sin guerilla-agtige stil og sine ekspressive udgivelser på det københavnske label Infinite Waves har hun skabt sig et navn på den danske undergrundsscene for elektronisk musik. 

28. september kl. 18-20.30
Koyaanisqatsi. Instruktør: Godfrey Reggio (USA, 1985, 85 min.)
+ Talk om dokumentarens soundtrack med tonemester Peter Albrechtsen

I 1982 lancerede den italiensk-amerikanske filmskaber Godfrey Reggio første del af hans Qatsi-trilogi. Denne blændende række dokumentarfilm forsøger at gøre op med vores vante opfattelser af menneskets dagligdagsforhold til natur og teknologi og vores måske lige så konventionelle måder at præsentere denne fortælling om virkeligheden på film.

Soundtracket er skabt af Phillip Glass. Lyddesigneren og filmnørden Peter Albrechtsen kommer og diskuterer lyden og musikkens betydning i forhold til denne filmklassiker.

13. oktober
The Empire Strikes Back!
– Helaftensarrangement og seminar om Andy Warhols kultklassiker Empire

Medvirkende: Lars Movin, Peter Brix Søndergaard, Mads Mygind og mange flere (TBA)

Kig forbi Kunsthallen til en af de længste film, der nogensinde er skabt! Arrangementet er centreret omkring Andy Warhols otte timer lange dokumentaroptagelse af Empire State Building med talks, oplæsninger og lydværker under visningen. Ydermere bliver filmen denne dag vist som et triptykon, der består af en nettransformeret version, et fan-remake og uddrag fra originalen.

Under filmen optræder en række kunstnere og foredragsholdere med deres kunstneriske og analytiske udlægninger af Warhols hyperlange avantgardefilm. Helt centralt kommer forfatteren og filmskaberen Lars Movin for at fortælle om Warhols film på basis af hans nyligt publicerede mammutudgivelse om den amerikanske avantgardefilm, en bog der har næsten 100 sider dedikeret til Warhol. Denne dag kommer til at handle om ikonernes fascinationskraft, dvælen, kedsomhed og alt det ind imellem!

30. november
The Conversation. Instruktør: Francis Ford Coppola (USA, 1974, 113 min.)
- Musik ved Kolonihaven Unikum (DK)

The Conversation handler om den paranoide overvågningsekspert Harry Caul (Gene Hackman). Harry forsøger febrilsk at beskytte hvert et aspekt af sit privatliv, samtidig med at han gennem sit arbejde spionerer løs i andres. Dette mildest talt problematiske modsætningsforhold sætter scenen for en intens psykologisk thriller, hvor Harry lige pludselig bliver offer for sine egne aflytningsmetoder. Filmen vandt Guldpalmen i Cannes og står stadig som en mesterlig og rystende skildring af overvågningens påvirkning af enkeltindivider, vores psyke og dermed også vores samfund.

Denne aften vil gruppen Kolonihaven Unikum, som består af de to musikere Anders Ørbæk og Christian Windfeld, tage filmens markante soundtrack under kærlig behandling gennem en live-tranformation af originalmusikken. Gå ikke glip af dette indledende musikalske eksperiment og den efterfølgende screening af en filmperle.

26. januar
Panic Room. Instruktør: David Fincher (USA, 2002, 112 min.)
Selvovervågning, teknologi og illusionen om total kontrol

Debat og bogrelease. Deltagere: Peter Lauritsen, Jan Løhmann Stephensen, Lone Koefoed Hansen og Peter Ole Pedersen

Denne aften retter vi fokus mod overvågningens teknologiske og sociologiske dimensioner gennem en debat mellem en række forskere inden for området. Der eksisterer en sejlivet myte om, at jo mere vi lader overvågningsteknologier styre monitoreringen af vores samfund, des sikrere bliver det. Men hvilken selvhjælpende adfærd og hvad for en forståelse af overvågningens funktion er der egentlig tale om her? Er vores avancerede registreringsteknologier og kontrolbegær blot en illusion? Og er de ligefrem med til at skabe yderligere paranoia og utryghed?

Dette afsluttende arrangement vil også sætte rammerne for lanceringen af en publikation, som omhandler fiktionsfilmens skildringer af overvågning. Bogen er skrevet af Jan Løhmann Stephensen og Peter Ole Pedersen og bliver udgivet af forlaget Antipyrine Distribution.

 

DET EKSTRA-ORDINÆRE
Dokumentaren finder ofte sit råstof i en skildring af forholdet mellem det almene og det enestående. Enten er der tale om radikale brud med den velkendte situation, oversete detaljer eller små vidundere, som dokumentaristen fanger med sit valgte medie. Hverdagen og dens omgivelser byder eksempelvis i dokumentarens territorie på langt flere tankeprovokerende og særegne oplevelser, end man måske først ville tro. På mange måder fungerer de som indramningen af vores adfærd og er samtidig med til at accentuere, når begivenhederne pludselig tager uventede drejninger, eller når vi overraskes i vores daglige ritualer.

WE ARE WATCHING YOU!

Med WE ARE WATCHING YOU! rettes fokus bort fra dokumentaren og mod fiktionsfilmens forhold til overvågning, et højaktuelt tema, der dagligt påvirker vores måde at opfatte verden på. Overvågning er ikke længere noget, der udelukkende bedrives af suspekte sikkerhedsfirmaer og skyggeorganisationer, men også et statsorganiseret fænomen, der samtidig opretholdes af vores egen adfærd på nettet og tendens til at dokumentere og rapportere hinandens adfærd.

Hele ideen om, at ”Big Brother is Watching You”, som George Orwell fremførte i sin berømte fremtidsroman 1984 har således fået et gevaldigt twist og med denne del af Kunsthal Aarhus’ film- og musikprogram undersøges disse udviklinger i vores overvågningskultur gennem to moderne filmklassikere.

Serien er del af et forskningsprojekt, der undersøger forbindelserne mellem kunstens forskellige udtryksformer og vores nuværende dokumentationskultur. Projektet er støttet af Novo Nordisk og ledes af kurator og adjunkt ved Aarhus Universitet, Peter Ole Pedersen. Serien er kurateret i samarbejde med Marie Højlund, der er musiker, lydkunstner og forsker i lyddesign.

Pris til alle arrangementer: kr. 50

Relateret

Related

Film & Music Night: Echoes of Silence & Disorder

Film & Music Night: Koyaanisqatsi - Life Out of Balance

Film & Music Night: The Conversation

Film & Music Night: The Empire Strikes Back

Filmmesterværk + KOSMOS 2: Død over Hollywood

Koncert