05.Apr.2017 - 01.Aug.2017
  • Event

ARCHIVE FEVER!

Lyd-, litteratur- og filmprogram 

De fleste associerer arkiver med støvede foretagender, som skal hjælpe os med at holde styr på fortidens kulturelle fænomener, historiske dokumenter eller opbevaringen af trivielle persondata. Arkivet er dog så meget andet og har på det seneste fået en veritabel kunstnerisk revival.

Dette er både sket gennem udstillinger og kunstneres direkte arbejde med det arkivariske, eller arkivet som et særligt format, men også gennem den åbne tilgang til arkiver, som den digitale tidsalder har bragt med sig. Nu er der ikke længere kun tale om statsstyrede eller private foretagender, men derimod dynamiske størrelser som kan tilgås af borgerne selv og på denne måde udsættes for en række transformationer.

Vi står midt i, hvad man kan kalde for en ny arkiv-kultur, hvor faktorer som dehierarkisering, det postfaktuelle og sociale netværk er med til at afgøre, hvordan vi oplever og bruger den information som lagres i arkiver og dermed også de samfundsmæssige og politiske implikationer som følger med den.

Kunsthallens eventprogram for foråret 2017 retter derfor fokus mod arkivets nuancerede rolle som historisk fænomen, medie og fortælling – og ikke mindst som kunstform.

Programmet er kurateret som en del af forskningsprojektet Kunst og dokumentar-kultur.

Kunsthal Aarhus samarbejder med ARoS Public Filmklub, hvor Peter Ole Pedersen ligeledes kuraterer særlige visninger af dokumentarfilm og filmklassikere.

PROGRAM FORÅR:


PROGRAM LAUNCH!
Intro til
ARCHIVE FEVER! v. Mathias Kokholm, Marie Koldkjær Højlund og Peter Ole Pedersen
Decasia + Live-soundtrack v. Ghost Flute & Dice + præsentation af Oldnews.org
(Bill Morrison, USA, 2002, 70 min.)
Koncert og film-screening og talk

Indsamling som kunstnerisk praksis er efterhånden en udbredt og mangefacetteret måde at skabe sine værker på. Den udstillingsaktuelle Otobong Nkanga gør det i sine kartografiske installationer og filmskaberen Bill Morrison gør det med skrinlagt arkivarisk film. Det meste af Morrisons kunstneriske materiale er ridset, opboblet eller på anden måde ødelagt celluloid, der fortæller historien om menneskets trang til at overskride den fysiske verden. En snurrende dervish, kærestepar der griner, en soldat som prøver at udnytte en blomstersælgerske, en kamelkaravane der bevæger sig langs horisonten, et enkelt fly, så flere, faldskærmsudspringere i luften, en mineulykke, en bokser, nonner og børn ved en skole. Nogle klip varer få sekunder, andre minutter, men alle beretter de om tidens gang. Den fejrede dokumentarist Erroll Morris har kaldt Decasia for verdens måske bedste film. Denne aften præsenterer vi en unik screening med live-musik af Ghost Flute & Dice (Mikkel Almholt) der bruger klaveret som sin legeplads: https://www.youtube.com/watch?v=4XDweLzB4h0

15. marts
kl. 19.00–21.00
Entré: kr. 50


Händelsehorisont || Event Horizon  – Cecilia Grönberg og Jonas (J) Magnusson
Talk, præsentation
Moderator: Mathias Kokholm

Det svenske kunsttidsskrift OEI (og forlag OEI editör) blev grundlagt i 1999. Tidsskriftet er i særdeleshed optaget af arkivet, og sammenstiller oftest samtidskunst og -projekter med  ældre arkivmateriale; det er tidsskriftets opfattelse, at det anakronistiske element kan, og skal, udfordre vores forudindtagede forestillinger og bevidstgøre os om det faktum, at historien altid er under konstruktion, en konstruktion der aldrig bliver færdig.

Kunstner og redaktør Cecilia Grönberg og forfatter og chefredaktør Jonas (J) Magnusson for OEI, vil præsentere Grönberg’s seneste udgivelse Händelsehorisont || Event Horizon. Distribuerad fotografi (OEI editör 2016), der undersøger hvordan fotografiet som teknologi i løbet af de seneste årtier har  gennemgået en række transformative forandringer. Forandringer som har medført store genforhandlinger af fotografiets funktioner som billede eller information, som inskription eller transmission.

5. april
Kl. 19.00–21.00
Entré: gratis
Arrangementet vil foreå på engelsk


Mondo Cane (Italien, 1962, 108 min.)
Paolo Cavara, Gualtiero Jacopetti og Franco Prosperi
Foredrag v. filmjournalist Steffen Moestrup
Moderator: Peter Ole Pedersen

“For mig var Mondo Cane filmene en vigtig del af det, der fandt sted i 1960ernes medielandskab, især efter mordet på præsident Kennedy. Intet var sandt og intet var usandt” Sådan beskriver forfatteren J. G. Ballard den nu klassiske ”shockumentary”, der balancerer mellem horrorfilm og antropologisk studie i aktivering af diverse grænseoverskridende optagelser. Det er alt fra bizarre ritualer, naturens uafvendelige gang til bestialsk vold, der portrætteres i de arkivariske klip, som de tre instruktører Paolo Cavara, Gualtiero Jacopetti og Franco Prosperi bringer sammen i denne film. Mondo Cane satte det transgressive og sensationelle på dagsordenen og Kunsthal Aarhus inkluderer passende dette brag af en excentrisk film i sit eventprogram!

3. maj
Kl. 19.00–21.00
Entré: kr. 50


Opløsning 1999-2017
Olle Essvik, Rojal förlag og Linda Hilfling
Udstilling i Antipyrine Bookstore, bogreception og performance
Moderator: Mathias Kokholm

”En dag ophørte mine digitale værker med at fungere, grundet ny teknologi som ikke længere var kompatibel med ældre teknologi. Mine ældre publikationer som tog sig form af programmer og net-kunst blev til bøger og jeg uddannede mig til bogbinder. Jeg kombinerede et ældre håndværk med samtidige teknikker og kodning.” Sådan forklarer Olle Essvik forandringen i hans kunst fra digital opløsning til materie, fra diskette til bog. I denne udstilling vises publikationer fra perioden 1999 og 2016 sammen med bøger udgivet på forlaget Rojal. En retrospektiv udstilling i form af opløsninger, publikationer i form af bøger og digitale objekter.

I forbindelse med ferniseringen gennemføres en performance af Olle Essvik og en boglancering  med Linda Hilfling omkring hendes projekt ”Endless End time”.

31. maj
Kl. 19.00–21.00
Entré: kr. 50


El Perro Negro: Stories from the Spanish Civil War (Holland, Frankring, Finland, Sverige, 2005, 84 min.)
Péter Forgács
Foredrag v. Litterat Jakob Ladegaard
Moderator: Peter Ole Pedersen

Unik arkivdokumentar skabt af den ungarske mediekunstner og instruktør Péter Forgács. Gennem en årrække har han samlet catalanske privatoptagelser fra 1930’erne, som han efterfølgende har klippet sammen til en samlet fortælling om monarkiets kollaps, anarkisme og Den Spanske Borgerkrig. Et enestående take på en ellers generisk genre, der sjældent skaber nye, mindeværdige filmoplevelser – her sker det gennem selve fortidens optagelser.

21. juni
Kl. 19.00–21.00
Entré: kr. 50
 

PROGRAM EFTERÅR


Mini-seminar del I
Koncern° (1989-1993)
Mini-seminar om den danske kunstnergruppe Koncern° (1989-1993)
Læsninger, filmvisning og diskussion med kunst- og litteraturhistoriker Jørn Erslev Andersen, idéhistoriker Mikkel Thorup og kurator/forlægger Mathias Kokhom

Den danske kunstnergruppe Koncern° blev grundlagt i 1989 af billedkunstnerne Søren Andreasen, Jan Bäcklund, Jakob Jakobsen og Jørgen Michaelsen. Gruppen udgav i perioden 1989-1993 fem numre af tidsskriftet Koncern° – Skrift for kunstnerisk-filosofisk-grundforskning og lavede udstillinger og arrangementer under navnet Koncern° – Netværk for kreativ kommunikation. 

20. september
Kl. 19.00–22.00
Fri entré


Mini-seminar del II
LARM & LYDARKIVER
Moderator: Marie Højlund & Mathias Kokholm

LARM Audio Research Archive er et digitalt arkiv der giver adgang til de mange tusinde timers nationale og lokale radioudsendelser, som er udsendt i Danmark siden 1925.  Hovedformålet med LARM-projektet er at etablere et digitalt arkiv med værktøjer og en bibliografi, der gør det muligt for interesserede at søge i og beskrive den radiofoniske kulturarvs mange optagelser. Radioen har haft en enorm betydning for danskerne, og optagelserne af radioens udsendelser udgør i dag en uvurderlig, men endnu uudnyttet kilde til danskernes kultur og historie. Men hvordan kan det også bruges af kunstnere?

11. oktober
Kl. 19.00–21.00
Entré: Gratis


Very nice, Very nice!
Arthur Lipsett og ML BUCH
Filmscreening + live soundtrack
Moderator: Peter Ole Pedersen & Marie Højlund

Denne event fungerer som en audiovisuel hilsen til den aktuelle udstilling med den kinesiske kunstner Song Dong og den udtalte interesse for samlinger og storbyen, der står centralt i hans værk. Filmskaberen Arthur Lipsett er ligeledes kendt for at have skabt nogle af de mest underfundige og mindeværdige eksperimentalfilm, der sætter arkivmaterialet og storbyens fragmenterede karakter i scene i små eksistentielle fortællinger. Hans værker står som inspiration for store kommercielle filmskabere som eksempelvis George Lucas og Francis Ford Coppola og repræsenterer en særlig position inden for arkivfilmen, hvor newreel-materiale opklippes og genanvendes i poetiske blik på virkeligheden. Denne aften vil flere af Lipsetts kortfilm blive screenet sideløbende og den danske musiker ML Buch vil stå for et live sountrack til filmene. Komponist, guitarist og sanger Marie Louise Buch, blander under aliasset ML Buch noise, riffbaseret rock og solide popmelodier i et eksperimenterende, ekspressivt udtryk.

25. oktober
Kl. 19.00–21.00
Entré: kr. 50


David Bowie I Love You Since I Was Six
m. Tore Rye Andersen, Niels Kern og flere
Moderator: Peter Ole Pedersen

Det bedste fra Bowie-arkivet – musikvideoer, interviews og live-optrædener håndplukket og i fin forening som en fejring af 70-året for The Thin White Duke. En flok dedikerede fans på tværs af generationerne fejrer den store musikalske personlighed ved at navigere rundt i det omfattende Bowie-arkiv, som nu også er tilgængeligt på alverdens medieplatforme og gennem sociale netværk. Arrangementet spiller op mod udstillingerne med Ulla von Brandenburg og Berlinde de Bruyckere og deres kunstneriske fokus på metamorfoser og mediale blandformer, noget der optog Bowie hele karrieren igennem.

29. november
Kl. 20.00–22.00


TBA – særlig juleferieafslutning på ARCHIVE FEVER!

27. december
Kl. 19.00–21.00
Entré: kr. 50

Related

ARCHIVE FEVER! David Bowie I Love You Since I Was Six

ARCHIVE FEVER! El Perro Negro: Stories from the Spanish Civil War

ARCHIVE FEVER! Händelsehorisont || Event Horizon

ARCHIVE FEVER! LYDARKIVER

ARCHIVE FEVER! Mini-seminar del I Koncern (1989-1993)

ARCHIVE FEVER! Mondo Cane

ARCHIVE FEVER! Opløsning 1999-2017

ARCHIVE FEVER! PROGRAM LAUNCH!

ARCHIVE FEVER! Very Nice, Very Nice!